Emlak Vergisi Nedir, Ne Zaman Ödenir ?

emlak-vergisi

Sahip olduğumuz mülkler için, ödediğiniz vergilerden birisi olan emlak vergisi nedir, ne zaman ödenir sorularını bu makalemizde cevaplıyoruz.

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre emlak vergisi; Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve arsa mülkleri için verilen bir vergi türüdür. Bina ve arazi vergisi olmak üzere ikiye ayrılan emlak vergisi, mülk sahipleri tarafından ödenmektedir. Mülk sahibi yok ise bina ya da arsanın tahsis edildiği kişiler vergiyi ödemekle mükelleftir.

Eğer yeni bir ev ya da arsa satın alırsanız emlak vergilerinizi ödeyebilmeniz için öncelikle emlak beyanında bulunmanız gerekmektedir. Tapu Taşınmaz Beyan olarak isimlendirilen bu işlemi, e-devlet üzerinden ya da ilgili belediyeye başvurarak gerçekleştirebilirsiniz.

Başvuru için ;

– Mülk sahibinin nüfus cüzdanı fotokopisi,
– Bina ruhsatı,
– İskan (Yapı Kullanma İzin Belgesi) fotokopisi,
– Emlak bildirim formu

Emlak Vergisi Nasıl Ödenir ?

Emlak verginizi mülkünüzün bulunduğu belediyeye başvurarak havale veya EFT yöntemi ile gerçekleştirebilirsiniz. Bazı belediyeler, web siteleri üzerinden emlak vergisi ödemesi almaktadır. Emlak vergisi tutarları, gayrimenkulun rayiç değeri üzerinden hesaplanmaktadır.

Her sene değişken olaran emlak vergisi ücreti, resmi gazetede belirtilen zam oranları dikkate alınarak belediyeler tarafından belirlenmektedir. Emlak vergi ödemeleri, belirlenen tutar üzerinden ödenir.

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir ?

Emlak vergisi, düzenli olarak senede 2 kere ödenmektedir. Verginin ilk taksit süreci genelde Mayıs ayında, ikinci taksit süreci de Kasım ayında başlamaktadır. Emlak vergilerinizi belirtilen tarihler içinde ödemediğiniz de cezalı bir şekilde ödeme yapmak durumunda kalabilirsiniz.

Paylaşın !

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir